Cégalapítás

  • Cégbejegyzés akár 1-2 munkanap alatt,
  • Kft., Bt. esetében 50.000,- Ft ügyvédi munkadíj

Cégalapítás röviden:

1. Kapcsolatfelvétel, adatok közlése

A cégalapításhoz szükséges adatokat (cégnév, székhely, tagok, képviselők – ügyvezető adatai stb.) e-mail-en, személyesen, vagy akár telefonon, célszerűen az első kapcsolatvételkor adhatja meg.

Miután minden szükséges adatot megadott felveszem Önnel a kapcsolatot,  aláírási időpontot egyeztetünk, valamint egyeztetünk az esetlegesen felmerülő kérdéseivel kapcsolatban.

2. Költségek megfizetése

Az eljárási illeték és a közzétételi díjakat banki átutalással kell megfizetni. A fizetésnél nem számít, hogy milyen számlaszámról történik az utalás a lényeg, az ügyvéd által lekért kincstári azonosítóra történő hivatkozás. Ennek megfelelően az ügyvéd, de az ügyfél is elvégezheti az utalást.

3. Okiratok elkészítése, aláírás

Az ügyvéd által elkészített okiratokat személyesen, az ügyvéd előtt kell valamennyi félnek aláírni. Az aláírás előtt igazolni kell a személyazonosságot, személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával.

Megfelelő kommunikációval és az okiratok gondos elkészítésével az aláírás legfeljebb 20-30 percet vesz igénybe.

Az ügyvéd többek között elkészíti az aláírás mintát, melyet a legtöbb hatóság elfogad.

4. Iratok beadása a cégbírósághoz

Aláírást követően be kell várni a Kincstár visszaigazolását az eljárási díjak, illetékek megfizetéséről. Ezt követően lehet benyújtani az okiratokat az illetékes cégbírósághoz. Ezt az ügyvéd teszi meg.

A beadást és az adóregisztrációs eljárást követően a cégbíróság “tanúsítványt” állít ki, amelynek kiállításától kezdve a társaság érdemben is működhet előtársaságként, tevékenységet végezhet.

5. Adóregisztrációs eljárás

Mind a vezető tisztségviselők (ügyvezető, üzletvezető, stb.), mind a tagok adóazonosító jelét be kell jelenteni a cégbíróságnak, aki azt adatellenőrzés céljából majd továbbítja azt az adóhatóságnak. Az adóhatóság csak akkor ad pozitív visszajelzést, és állapítja meg az új cég adószámát, ha nem áll fenn a törvényben felsorolt akadályok egyike sem.

6. A Cég bejegyzése

A bejegyző végzést a cégbíróság az ügyvéd részére küldi meg elektronikusan. A végzéseket az ügyvéd haladéktalanul továbbítja az ügyfél részére.

+7. Cégalapítást követő bejelentési kötelezettségek

  • bankszámla nyitás:  A cégbejegyzést követő 8 napon belül viszont köteles a társaság bankszámlát megnyitni és a törzstőke meghatározott hányadát arra befizetni.
  • NAV, KSH, IPA hatálya alá történő bejelentkezés: az alapítást követően célszerű könyvelőt megbízni aki ezen bejelentéseket a bejegyzéstől számított 15 napon belül megteszi
  • tevékenységtől függően hatósági és működése engedélyek beszerzése, bejelentések megtétele
  • ISIN kód, valamint akár nyomdai úton előállított, akár dematerializált részvények keletkeztetése: kizárólag részvénytársaságok esetén szükséges, a cégbejegyzéstől számított 30 napon belül meg kell indítani a keletkeztetés iránti eljárást.
  • Előtársasági mérleg készítése: az okiratok aláírásától a cégbejegyzésig a társaság előtársaságként működik. A cégbejegyzéssel ez a szakasz lezárul, viszont erről a könyvelésnek előtársasági mérleget kell készítenie.

cégalapítás-ügyvéd

Telefon: +36 1 412 0410, + 36 30 227 89 89 – E-mail: iroda[@]vizerugyved.hu