Mire figyeljen ingatlan vásárlása esetén?

 • Ingatlan vásárlása esetén tájékozódjon teljeskörűen az előszerződés megkötése, a vételi szándéknyilatkozat  megtétele és foglaló adása előtt (az ingatlan műszaki állapota, ingatlan jogi helyzete, van-e teher a tulajdoni lapon?)
 • Legtöbbünk számára természetes, de fontos, hogy a kiszemelt ingatlant nézze meg, járja be.
 • Az előszerződés megkötése, vagy vételi szándéknyilatkozat megtétele előtt a fontos körülményekről egyezzenek meg, mert az ekkor adott foglalót elvesztheti ha Ön áll el a szerződés megkötésétől (pl.: vételár, fizetési ütemezésben való megállapodás, ingóságok sorsa, ezen belül mosógép, háztartási eszközök, bútorok, stb…
 • Foglaló – előleg? – a foglaló és az előleg közötti különbség az ügylet meghiúsulása esetén ütközik ki. Előleg esetében ha meghiúsul az ügylet az visszajár tekintet nélkül arra, hogy milyen okból, kinek tudható be a meghiúsulás, szemben a foglalóval, amit elveszít a vevő, ha miatta nem jön létre a szerződés, vagy kétszeres összegben visszajár ha az eladónak tudható be a meghiúsulás. A foglaló összege a gyakorlat szerint 10% szokott lenni, természetesen ettől a felek eltérhetnek. Túl nagy foglalóval nagy kockázatot vállalnak a felek, kis összegű foglaló esetén pedig a vételi szándék tűnhet komolytalannak.
  • A foglalót általában készpénzben fizetik meg, ami milliós nagyságrendű általában, ezért tájékozódjunk pénzintézetünknél, hogy mi a legolcsóbb módja a pénz felvételének (ATM, bankfiók). Előfordulhat, hogy előre be kell jelenteni (egy-két nap) ha egy bizonyos összeg felett kívánunk pénzt felvenni; erről is érdemes tájékozódni. Kellemetlen ha emiatt hiúsul meg a szerződés aláírása.
 • Ki készítse az adásvételi szerződést? Ügyvéd vagy közjegyző? – ingatlan vásárlása során adásvételi szerződést ügyvéd, vagy közjegyző jegyezhet ellen. Fontos a kiválasztás során, hogy ingatlan adásvételi szerződések szerkesztésében jártas szakembert válasszunk. Nem javallott olyan ismerőssel készítetteni a szerződést, aki bár nem foglalkozik ilyen jellegű ügyekkel, de ismerettségi alapon, ingyen, vagy a piaci ár töredékéért készíti el a szerződést, ugyanis később a piaci ár többszörösének megfelelő kárunk is származhat egy rosszul megszerkesztett adásvételi szerződésből.
  • A vevő fizeti meg a megbízási díjat, ezért Ő dönti el, hogy ki szerkeszze a szerződést. Ügyvédnél általában van mozgástere a vevőnek, ugyanakkor a közjegyzők esetében jogszabály határozza meg a munkadíjat.
 • Amennyiben hitelből is kívánjuk finanszírozni a vásárlást, úgy még az adásvételi szerződés megkötése előtt szükséges intézkedni. A különböző hitelintézetek más és más tartalmi, formai követelményeket fogalmaznak meg az adásvételi szerződéssel szemben.
 • Fontos a szerződésben szabályozni a birtokba adást. Célszerű az utolsó vételárrészletet a birtokba adáskor megfizetni. Ekkorra kell az eladónak a közmű “nullás igazolásokat” átadnia a vevőnek.
 • A legtöbb esetben Energetikai tanúsívány beszerzésére is szükség van, ami az eladót terheli. Az adásvételi szerződés megkötésekor legkésőbb át kell adni, a szerződésben fel kell tüntetni.
 • Az adásvételhez kapcsolódóan a vevő vagyonszerzési illetéket, az eladó SZJA-t (magánszemély esetében) fizet. Bővebben itt olvashat erről.

vizerugyved.hu

KÉRJEN AJÁNLATOT MOST ÉS 6 ÓRÁN BELÜL VÁLASZT KAP!

Kérjen ajánlatot, vagy írja meg kérdését az alábbi űrlap segítségével:

  Az Ön neve:

  Az Ön e-mail címe:

  Az Ön telefonszáma:

  Az üzenet szövege:

  Telefon: +36 1 412 0410, + 36 30 227 89 89 – E-mail: iroda[@]vizerugyved.hu